2007 Les Quarterons – Sébastien Riffault – Sancerre

Geschreven door Puregrapes. Bewaard in Frankrijk, Loire

Sébastien woont in het kleine dorpje sury-en-vaux in de regio Cher in het hart van Frankrijk. Zijn vader Etienne bezit ongeveer 10 hectare in de Sancerre regio en op 2 hiervan mag de zoon zijn ding doen.

Zijn vader is gaandeweg meer en meer biologisch gaan werken, wat een zeldzaamheid is in deze streek en Sébastien gaat hierin zelfs nog een stapje verder. Hij tracht zoveel mogelijk de principes van Rudolf Steiner toe te passen en past daarom de biodynamie zoveel mogelijk toe, zonder hierin gecertifieerd zijn en zonder hiermee van de toren te blazen.

De namen van zijn wijngaarden en cuvées zijn Litouws, naar het geboorteland van zijn vrouw Juraté. Het zijn moeilijk te begrijpen namen als: Skeveldra (steen, naar de Silex in de bodem), Akméniné (gemaakt van steen, bevat meer kalksteen.

Informatie over deze “Les Quarterons” vond ik niet direct terug, maar het is niet de typische Sancerre als je misschien zou verwachten. Net zoals Alexandre Bain in Pouilly Fumé wacht hij veel langer met het plukken van de druiven. Hierdoor rijpen ze verder en krijg je meer overrijp tot exotisch fruit en soms oxidatieve toetsen.
Zo goed als onmogelijk om dit als Sancerre te beoordelen. Maar in zijn structuur merk je nog altijd de mondvullende, sappige aciditeit en mineraliteit.

Sébastien Riffault & Alexandre Bain

Sébastien Riffault & Alexandre Bain

Dat dit een a-typisch glas Sancerre is wordt helemaal duidelijk als je weet dat deze wijn zijn malolactische gisting ondergaat, wat normaliter niet wordt toegepast in deze regio. Deze (tweede) gisting zorgt ervoor dat het appelzuur omgezet wordt in het zachtere melkzuur. En krijg je meer lactische toetsen. Dit wordt voornamelijk toegepast in de rode wijnbereiding. Daarnaast rijpt deze ook nog eens verder op zijn lies in gebruikte houten vaten.

In het glas krijgen we een goudgele, licht troebele wijn. Een zeer rijpe neus van goudreinet, wit en exotisch fruit (lychee) en zelfs wat honing. De wijn is ook wat grassig (hooi). Persoonlijk houd ik zelf van iets meer frisheid in de neus. Maar de neus is zeer rijk, complex en levendig. In de mond merk je de zijdezachte structuur van deze wijn, zeste van sinaasappel en limoen. Scherpe zuren heb je hier totaal niet. Wat niet wil zeggen dat deze wijn zuren mankeert, integendeel, het is een zeer sappige mondvullende wijn die in de afdronk de mineraliteit naar boven laat komen. Ik omschrijf het als die geur en smaak als je op school het schoolbord had afgeveegd en daarna eens goed op de borstel slaat. Het is die wolk van krijt die je terugkrijgt in deze wijn. Een betere Sancerre vind je nergens voor deze prijs.


Sury-en-Vaux 18300, Frankrijk.

Te koop bij:

Tags: , , , ,

Trackback from your site.

Schrijf een bericht